top of page
Søg
  • Lasse Pedersen

Udvikling af konkurrenceklatring


Konkurrencemiljøet vokser stødt med flere konkurrencer og flere klatrere som engagerer sig og får gode konkurrenceoplevelser.

Margrethe - Lead DM 2017 - Foto: Jes Jessen

Det giver derfor også god mening at udvikle flere specialiserede konkurrence-formater som matcher forskellige målgrupper. Vi har på forbundsniveau, det sidste halve års tid, arbejdet med at udvikle på de konkurrencekoncepter som Klatreforbundet koordinerer.

Danmarksmesterskaber og Danmarksserierne BOULDER CUP og LEAD CUP Vi har haft en god debat med en lang række engagerede konkurrenceklatrere og rutebyggere og de har været ret entydige i deres ønsker til videreudvikling. De har givet udtryk for 3 store ønsker: 1 – Øget fokus på konkurrenceelementet og seriøsiteten 2 – Afvikling i de bedste faciliteter 3 – Opprioritering af nationale rangliste

Det er gode pointer som falder ovenpå nogle år hvor der har været mest fokus på at få flere med gennem arrangementer som mindre engagerede klatrere kunne finde sig til rette i. Det er tid til at tage et større hensyn til det sportslige niveau og udvikle Danmarksmesterskaber og Danmarksserier som er mere sportsligt skarpe –både for at komme de mest engagerede klatrere i møde men også fordi en øget seriøsitet måske kan motivere flere til at engagere sig i konkurrenceserierne ”på øverste hylde”.

Get involved

For at lykkes med opgaven skal vi have konkurrenceklatrerne mere på banen. Der er brug for hjælp til planlægning og promovering af konkurrencerne og til at skabe lokale klubmiljøer hvor flere klatrere træner målrettet mod konkurrence serierne.

SÆSON 2018-2019 BOULDER CUP & Boulder rangliste #1 B&W d. 3. november 2018 - Totalboulder + finale (B&W Cup #4) #2 Kolding d. 2. februar 2019 - On-sight kval. & finale #3 København marts/april 2019 Totalboulder + finale #4 Boulder-DM – 18. eller 25. maj 2019 (OBK - ikke bekræftet)

LEAD CUP & Lead rangliste #1 B&W d. 15. September 2018 – Total rute + finale (B&W Cup #3) #2 DM i Aarhus d. 24. November – 2 kvalruter + finale #3 B&W feb/mar 2019 (mangler dato) – Total rute + finale (B&W Cup #1) #4 Bananna Park Open maj/juni 2019 (ikke bekræftet) Total rute + finale

Ranglister DM tæller nu med i sæsonens Boulder og Lead konkurrence-ranglister.

Andre danske konkurrencer til de dygtigste - Junior DM i Odense Sportsklatreklub d. 6. april 2019 - NM Boulder i B&W d. 8. 15. eller 22. juni 2019

JUNIOR KONKURRENCER, TRÆNINGSWEEKENDER & TALENTUDVIKLING

Klatreforbundet forsøger at sætte mere skub i udviklingen af klatring for juniorer. Det er stadig kun ca. 1/5 del af klubbernes medlemmer som er under 18 år. På Forbundsniveau er lavet aftale med Mikkel Højgaard og Ida Clausen, som arbejder på at samle de danske junioraktiviteter, både lokalt og nationalt.

Talentudvikling skal forstås bredt - Talentudvikling i Dansk Klatreforbund er for alle som vil engagere sig i træning for at blive dygtigere. Alle engagerede unge klatrere er velkomne uanset niveau. Målet er at få flere unge i gang med klatresporten og at styrke kvaliteten i træningsmiljøerne i klubberne. Mange klubber er allerede godt i gang og der er stor interesse for at styrke organiseringen og målrette -træningen mod både klippeture og konkurrencer.

Young Guns konkurrencerne er små hyggelige ”kom i gang” konkurrencer som arrangeres regionalt. Young Gun er for de mindste eller for begyndere og der kører en serie i Jylland og på Sjælland med i alt ca. 12 konkurrencer om året.

Junior Boulder Cup JBC har kørt i nogle år og består af ca. 6 årlige træningskonkurrencer. Fra dette efterår er JBC slået sammen med talentudviklings-camps med overnatning og der er ændret lidt i aldersklasserne. Den første træningsweekend var i Næstved Klatreklub for klasserne Kids C og Youth B = 12-15 år - Den næste planlagte træningsweekend er d. 17.-18. november for klasserne Youth A og Juniors = 16-19 år. Vi tilpasser løbende konceptet og det er planen at træningsweekenderne skal suppleres med separate Junior Boulder Cups.

KONKURRENCER FOR ALLE

Der er et stort udvalg af konkurrencer og events rundt omkring i klubberne. Det er arrangementer som er let tilgængelige og hverken kræver særlig erfaring eller niveau. Der er fokus på hygge og gode sociale klatreoplevelser så det er bare med at få engageret klatre-kammeraterne i klubben og komme afsted.

klassikerne: - Pløks Open - Aalborg Open - Ribe Open - Bananna Park open - Boulder Bæst i Nørrebro + en lang række uformelle ”hygge boulder konkurrencer” - Aalborg og Odense ofte også Deep Water Solo konkurrencer ved sommerens havnefester.

Andre konkurrenceserier - B&W Cup (2 boulder og 2 lead konkurrencer) - CB Fun Cup (4 boulder konkurrencer) - ÅB Bloc Party (4 boulder konkurrencer)

Nyt format på vej I Klatreforbundet har vi et nyt konkurrence koncept på tegnebrættet – En konkurrence for motionsklatrere på små hold a 4 personer. Formatet skal testes og finpudses, så hvis du har lyst til at afprøve formatet i din klub er du velkommen til at tage kontakt

Klatrefester Der er også andre typer events som minder lidt om konkurrencer men hvor der er skruet op fest og farver. Det er koncepter som kombinerer nye problemer med fest og delikatesser. - Beta & Bobler – Late night Bouldering – Friday night boulder osv.


18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page