top of page
SIKRINGSKURSER PÅ KLIPPE

Når man skal klatre på klippe, bruger man grundlæggende de samme teknikker, som man anvender indendørs. Der er dog lidt flere ting, man skal lære. Klatreområderne ved Sveriges klipper eller Alpernes bjerge er ikke lagt til rette med sikkerheden for øje på samme måde som en klatrehal i Danmark.

Det kan derfor være en god idé at tage et kursus, før man begiver sig af sted, og afhængigt af hvilke oplevelser og udfordringer, man søger, er der forskellige muligheder.

Kursus i sportsklatring

På kurset i sportsklatring lærer du at overføre teknikkerne fra kunstige klatrevægge til rigtig klippe. Kurset afholdes som regel i forbindelse med klubture, så spørg i din lokale klub, om der er stemning af at afholde et kursus.

Det er også en mulighed at tage kurset "Fra-inde-til-ude" hjemme i klubben og så tage af sted på egen hånd. Hvis man vælger et klatreområde med gode begynderruter, er forskellen fra klubbens klatrevæg ikke så stor.

Der er ikke et fast pensum for sportsklatrekurset, men indholdet vil dække det samme som kurset "Fra-inde-til-ude". På et kursus afholdt i sportsklatring på klippe, vil man som regel bruge mere tid på gradvis tilvænning til klippeklatring, mulighed for toprebsklatring osv. Derudover kan instruktøren lægge redningsøvelser ind, undervise i abseil og andre metoder til retræte fra ruter, eller tilføre andre elementer efter ønske fra kursisterne.

Kursus i toprebsklatring på traditionelle sikringer

På dette kursus lærer du at bygge topankre på klipper, hvor der ikke er boltede ankre.

Kurset giver dig de nødvendige forudsætninger for at tage til f.eks. Kullen, Gøteborg eller kystklipperne på Bornholm og klatre toprebsklatring.

Du lærer ikke om føring på traditionelt sikrede ruter på dette kursus - til gengæld har du mere tid til at få klatret og til at øve dig i at bygge ankre.

Hvis du gerne vil lære at føre ruter med kiler og friends som sikringsmidler, skal du tage kurset i klatring på traditionelle sikringer.

Kursus i klatring på traditionelle sikringer

Dette kursus er for klatrere, der vil lære at begå dig på klipper, hvor der ikke er bolte og topankre.

Her lærer du at bygge ankre med passive sikringsmidler (kiler) og at føre ruter og bygge standpladser med brug af både passive og aktive sikringsmidler (friends).

Efter endt kursus er du klar til at tage ud på klipperne og begynde at opbygge erfaring med traditionel klatring.

Kursus i artificiel klatring

Artificiel klatring (også kaldet aid-klatring) betyder, at man bruger sikringsmidlerne direkte til fremdrift.

I sin mest enkle form, trækker man i en quickdraw eller træder i en åben slynge. Når det bliver vanskeligere, har man brug for små rebstiger og særlige sikringsmidler.

Man bruger artificiel klatring til at bestige klippevægge, som er for svære at klatre frit. Yosemite i USA er uden tvivl det mest kendte mekka for artificiel klatring. Tættere på Danmark er dog Val di Mello i Italien, som byder på lange artificielle ruter.

Mange af teknikkerne fra artificiel klatring er gode at kende, når man klatrer multipitch - hvis vejret slår om eller hvis man møder en alt for svær passage, kan man f.eks. få brug for teknikkerne.

Du kan læse kursusstandard for de enkelte kurser nedenfor:

bottom of page